ایمپکت فکتور | مهم‌ترین شاخص در تعیین اعتبار ژورنال‌ها را بشناسید

29 مهر 1401

بررسی اعتبار مقالات با استفاده از ایمپکت فکتور

ضریب تاثیر (ایمپکت فکتور) شاخص تعیین ارزش مجله‌ها و مقالات isi در مقایسه با یکدیگر است. ایمپکت فکتور تعداد ارجاعات صورت گرفته به مقالات یک ژورنال را در مقابل تعداد کل مقالات چاپ شده در همان ژورنال در طی دو سال گذشته نشان می‌دهد. برای مثال شرکت تامسون رویترز در هر دوره دوساله اطلاعاتی را با عنوان گزارش استنادی مجلات علمی منتشر می‌کند که در آن ژورنال‌های این شرکت، بر اساس تعداد ارجاعات صورت‌گرفته رتبه‌بندی و اعتبارسنجی می‌شوند. در این مطلب با اهمیت و روش‌های محاسبه ایمپکت فاکتور آشنا می‌شویم.

ایمپکت فاکتور چیست؟

ایمپکت فاکتور یا ضریب تاثیر اولین‌بار برای رتبه‌بندی مجله‌ها و ژورنال‌ها در سطح بین‌المللی ایجاد شد. این شاخص مجلات مختلف را بر اساس بازخورد و تعداد دفعات مراجعه بررسی می‌کند و در نهایت مشخص می‌کند که کدام مجله دارای رفرنس و میزان بازدید بیشتر است. همچنین این شاخص تعیین می‌کند که چه تعداد مقاله و مطلب در سطح اینترنت وجود دارند که بر اساس مقالات موجود در مجله مورد نظر نوشته شده‌اند. البته باید توجه داشت که انواع دیگری از ایمپکت فکتور نیز وجود دارند که شهرت و رواج کمتری دارند.

به‌طور کلی انواع ایمکت فکتور عبارتند از:

  • ایمکت فکتور مجلات: رتبه مجله بر اساس میزان ارجاع به مقالات
  • شاخص اچ: رتبه نویسنده
  • شاخص جی: میزان استنادهای یک مقاله از یک نویسنده

ایمپکت فکتور

اهمیت ایمپکت فکتور ژورنال‌ها برای دانشجویان

دانشجویان برای افزایش سطح رزومه تحصیلی خود باید مقاله‌هایی را به‌عنوان نمونه در ژورنال‌های معتبر بین‌المللی منتشر کنند. بنابراین بسیار اهمیت دارد که ژورنالی را برای انتشار انتخاب کنند که ضریب تاثیر و در نتیجه اعتبار بیشتری داشته باشد. در واقع عدد بالای ایمپکت فاکتور هر دانشجو نشانه‌ای برای میزان رشد تحصیلی و میزان تبحر و تخصص او در زمینه تحصیلی مورد نظر است.

از سوی دیگر افرادی که رزومه دانشجویان را برای پذیرش ارزیابی می‌کنند، اطلاعات زیادی از کیفیت و جایگاه ژورنال‌های ISI دارند. اساتید و پژوهشگرانی که رزومه علمی شما را مورد بررسی قرار می‌دهند قطعا شاخص‌ها و فاکتورهای مربوط به رتبه‌بندی ژورنال را نیز بررسی می‌کنند و با توجه به این فاکتورها ارزش مقاله ارائه شده دانشجویان را تعیین می‌کنند.

چگونگی محاسبه ایمپکت فکتور ژورنال‌ها

محاسبه ایمپکت فاکتور ژورنال‌های isi بسیار ساده است. برای مثال اگر تعداد ارجاعات و استنادات به یک ژورنال در 2 سال 200 مورد باشد و این ژورنال حدود 100 مقاله منتشر کرده باشد، ایمپکت فکتور این ژورنال عدد 2 است. به‌عبارت دیگر فرمول اندازه‌گیری ایمپکت فکتور ژورنال‌هایisi  عبارت است از: تعداد ارجاعات و استنادات صورت گرفته تقسیم بر تعداد مقالاتی که در یک ژورنال به چاپ رسیده‌اند.

سایت ‌ایمپکت فاکتور مناسب برای یافتن ایمپکت فاکتور مجلات

خوشبختانه در حال حاضر تکنولوژی و ابزارهای مختلف به ما کمک می‌کنند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن ایمپکت فاکتور ژورنال های isi را مشخص کنیم. برای این کار کافی است سریال شناسه ژورنال (ISSN) را در اختیار داشته باشید و در سایت‌های زیر آن را جستجو کنید:

  • وب‌سایت Bioxbio: وب‌سایت Bioxbio برای یافتن ایمپکت فکتور مجلات ISI با نمایه‌های JCR وWeb of science گزینه کارآمدی است
  • سایت scimagojr: وب‌سایتscimagojr برای پیدا کردن ضریب تاثیر مجلات با فرمت scopus مورد استفاده قرار می‌گیرد
  • وب‌سایت citefactor: وب‌سایت سیتی فاکتور مناسب برخی از فرمت‌های مجلات است که کمتر استفاده می‌شوند

بهترین ایمپکت فاکتور برای ژورنال‌ها چه عددی است؟

نمی‌توانیم یک عدد مشخص را به‌عنوان بهترین عدد برای ایمپکت فکتور معرفی کنیم. زیرا به‌طور معمول از این شاخص بیشتر برای مقایسه میزان اعتبار دو مجله با هم استفاده می‌شود. با این حال برای اینکه تشخیص دهیم چه عددی برای ضریب تاثیر یک مجله مناسب است یا ایمپکت فکتور این مجله از کدام مجلات، بیشتر است، می‌توانیم از اطلاعات منتشر شده در وب‌سایت موسسه کلاریویت آنالیتیکس یا تامسون رویترز استفاده کنیم. این موسسه‌ها سالانه تعداد زیادی از مجلات معتبر را مورد بررسی قرار می‌دهند و ضریب تاثیر آن‌ها را تعیین می‌کنند.

با توجه به میانگین‌ ضریب تاثیرهای ثبت شده در این سایت‌ها، می‌توان گفت عدد 2.5 یک ضریب تاثیر مناسب برای یک مجله است. این در حالی است که تعداد مجلات با ایمپکت فاکتور بالا‌‌تر از 10 کمتر از 2 درصد هستند. همچنین تنها حدود 5 درصد مجلات توانسته‌اند ضریب تاثیر 6 یا بالاتر کسب کنند.

ایمپکت فکتور

آیا ایمپکت فکتور معیار مناسبی برای تعیین ارزش ژورنال‌ها است؟

همان‌طور که در این مطلب خواندید ضریب تاثیر ارجاعات و بازخوردهای یک مجله را بیان می‌کند. اما در این میان منتقدان زیادی وجود دارند که باور دارند ایمپکت فکتور نمی‌تواند شاخص مناسبی برای تعیین اعتبار و ارزش‌گذاری ژورنال‌ها باشد. آن‌ها بر این باور هستند که معمولا ژورنال‌هایی بالاترین رتبه‌های ضریب تاثیر را دریافت می‌کنند که دارای تبلیغات بیشتر هستند. از سوی دیگر منتقدان باور دارند که ضریب تاثیر نمی‌تواند مشخص کند که مقاله مورد نظر دارای بار علمی مناسب است یا خیر.

خرید مقالات ترجمه شده معتبر از وب‌سایت فایلینجا

اگر می‌خواهید از مقالات علمی برای مطالعات و پژوهش‌های خود بهره ببرید، حتما ایمپکت فکتور سایت مرجع آن‌ها را بررسی کنید تا محتوایی باارزش و معتبر پیدا کنید. به‌عنوان یک محقق می‌توانید در وب‌سایت فایلینجا، به دانلود مقاله انگلیسی بپردازید و مقالات علمی ترجمه شده را در بالاترین کیفیت ممکن برای انجام تحقیقات خود خریداری کنید و دیگر نگران شاخص‌های تاثیر نباشید.